«Η Ελλάδα παίρνει μέτρα για το έλλειμμα» ― στη γιγαντοοθόνη της Times Square με τις διεθνείς ειδήσεις, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί καθημερινά. Πρωταγωνιστεί, αλλά με μάλλον θλιβερό ρόλο: είναι το μαύρο πρόβατο των αγορών, και ο εύκολος στόχος των hedge funds.
Οι αντιδράσεις είναι ανάμικτες. Οι Ελληνες ανησυχούν για το μέλλον της μακρινής πατρίδας· η ανησυχία τους έχει ιστορικό υπόβαθρο, τώρα αντιλαμβάνονται τα σφάλματα του παρελθόντος, το κόστος της αβελτηρίας, τώρα αντιλαμβάνονται την οικονομική δυσχέρεια σαν δυσχέρεια πολιτική, σαν ηθικό και πολιτικό αδιέξοδο. Οι τραπεζίτες της Νέας Υόρκης είναι εξοργισμένοι με το outing που υπέστη η Goldman Sachs από τους Ευρωπαίους, διότι η Ευρώπη τα ήξερε όλα από την αρχή, μας λέει κορυφαίος Ελληνας επιχειρηματίας με διεθνή κύκλο εργασιών.
Αλλοι Ελληνες, από τους πολλούς που σταδιοδρομούν στη Ν. Υόρκη, γιατροί, πανεπιστημιακοί, διανοοούμενοι, ανησυχούν για την πορεία της γενέτειρας. Προβλέπουν αυξανόμενη έξοδο νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, ένα τρίτο κύμα μετανάστευσης· τούτη τη φορά όμως δεν θα είναι φτωχοί ανειδίκευτοι, αλλά οι πιο μορφωμένοι και δημιουργικοί. Και οι ευκαιρίες προκοπής έξω είναι πια λιγοστές, ακόμη και στη χώρα των ευκαιριών, τις ΗΠΑ.
Πράγματι, ό,τι βλέπουν οι πιο ευαίσθητοι Ελληνες εντός των συνόρων της δοκιμαζόμενης χώρας, το βλέπουν με ενάργεια και οι Ελληνες εκτός συνόρων. Η επερχόμενη ύφεση, χωρίς σαφές σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης, η σαστισμάρα και η ηττοπάθεια που επικρατούν αυτή τη στιγμή, μπορεί να οδηγήσουν στη θυσία μιας γενιάς. Οι σημερινοί 15άρηδες έως 30ρηδες θα βρουν τα επόμενα χρόνια όλες τις πόρτες κλειστές, θα προσπαθήσουν να εκδιπλώσουν τις δυνάμεις τους σε μια αγορά παγωμένη, σε μια κοινωνία απεγνωσμένη. Θα φύγουν. Ενας νέος ελληνισμός της διασποράς θα εμφανιστεί. Και μια νέα Ελλάδα χωρίς νέους.
11 Σχόλια
Comments feed for this article
9 Μαρτίου 2010 στις 7:17 μμ
RAM
Νίκο Ξυδάκη
Αναρωτιέμαι, αν αυτή η δημοσιότητα, θα μπορούσε να χρησιμοποιθεί με κάποιον τρόπο προς όφελος της χώρας. Αφού ο δίαυλος είναι ανοιχτός, μήπως θα πρέπει να συνταχθεί κάποιο μήνυμα?
Κάπως πρέπει να ανατρανίσουμε, ε?
9 Μαρτίου 2010 στις 7:24 μμ
contralegem
Εξαιρετικό σχόλιο. Ας μου επιτραπεί να κάνω μόνο τον τόνο πιο δραματικό: αν υπάρξει ακόμα μια γενιά της διασποράς με τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης, δεν υπάρχει καμία ελπίδα.
Εννοώ μια γενιά ριζικά διαφορετική από εκείνη της μετανάστευσης του΄50. Εδώ μιλάμε για το πιο δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού, αυτό που καινοτομεί, παράγει προστιθέμενη αξία, διαλέγεται πραγματικά και ανατύσσει δεσμούς κοινότητας. Αυτό το τμήμα του ελληνισμού που τη τελευταία δεκαετία αφού σπούδασε (δωρεάν) στα ελληνικά πανεπιστήμια ή ακόμα και αμέσως μετά το Λύκειο γέμισε τις μητροπόλεις της Δύσης. Διεύρυνε τις γνώσεις του, αντιμετώπισε προκλησεις, δημοσίευσε, διακρίθηκε λιγότερο ή περισσότερο και τελικά επέλεξε να μη γυρίσει ποτέ παρά μόνο για ολιγοήμερες διακοπές. – Ή ακόμα χειρότερα ανέπτυξε αυτή την απεχθέστατη στάση του κρίνοντος émigré που αναφέρεται στην Ελλάδα μόνο για να λοιδορήσει αυτό από το οποίο δραπέτευσε.
Αν υπάρξει ακόμα ένα τέτοιο κύμα, ο τόπος είναι καταδικασμένος να μεταβληθεί σε ένα γηροκομείο της Ευρώπης, όπου θα καταφεύγουν συνταξιούχοι από την Αγγλία, Γερμανία κτλ για να υποφέρουν λιγότερο από αρθριτικά, backpack τουριστες για να πιούν χωρίς περιορισμούς, και ανειδίκευτοι μετανάστες που θα στοιβάζονται στις υπώρειες της Αττικής γης.
Το δημοσιονομικό έλλειμα για το οποίο μιλάμε τώρα θα φαίνεται τότε ασήμαντο – αλλά και αυτό ακόμα θα γίνει οριστικό και αμετάκλητο. Γιατί σε ενα κόσμο που κινείται σε ασύλλητους ρυθμούς καινοτομίας, δεν θα υπάρχει εδώ κανείς να ακολουθήσει. Εκείνοι που μπορούν θα εργαζονται για άλλους.
9 Μαρτίου 2010 στις 7:49 μμ
Μανώλης
Λέτε νά αναλώσαμε το μέλλον των παιδιών μας; Ή μήπως όλα αυτά που περιγράφετε είναι πολύ μαύρα για νά είναι αληθινά;
10 Μαρτίου 2010 στις 3:22 πμ
n.koukos
Τι σας προξενεί εντύπωση; Και εμείς εντός Ελλάδας και πρωθυπουργικά αεροπλάνα γεμάτα δημοσιογράφους δεν γίνεται. Ρωτείστε εκεί που είστε αν οι New York Times δέχονται να φάει κερασμένο σάντουιτς ο ρεπόρτερ τους…
Μην πείτε για το Air Force One, εδώ καταργήσαμε την 25η Μαρτίου.
Προς contralegem: Όχι μόνο σπούδασα δωρεάν, αλλά με στέγασε το ελληνικό κράτος σε εστία 4 χρόνια. Αλλιώς δεν θα σπούδαζα. Δεν διακρίθηκα. Απλά βρήκα αξιοπρεπή εργασία. Δεν με ρώτησαν ποιόν ήξερα, είμαι αλλοδαπός, δεν ήξερα κανέναν. Μόνο τι ήξερα κοίταξαν. Απλά πραγματάκια.
Δεν περηφανεύομαι, δεν ήθελα να φύγω, θα έμενα Ελλάδα με λιγότερα λεφτά. Αλλά όχι με 1.000 ευρώ. »Δραπέτευσα»; Ίσως. Απεχθής; Όπως είπε και ο Παπαρρηγόπουλος, αναφερόμενος σε μίαν (ακόμα) αναθεώρηση συντάγματος, τα συντάγματα και οι νόμοι είναι κάτοπτρα και απεικονίζουν το πρόσωπό μας. Όσες φορές και αν τα θραύσουμε, αν δεν αλλάξουμε… μαντεύετε τη συνέχεια (δεν έχω και το βιβλίο πρόχειρο, δυστυχώς).
Το γηροκομείο της Ευρώπης είναι η Ισπανία, η Τουρκία, η Κύπρος για τους Άγγλους, η Κροατία για τους Γερμανούς. Ακόμα και τα γηροκομεία θέλουν οργάνωση βλέπετε.
Αλλά αυτά τέλειωσαν. Μείωση στην παιδεία, νέες φρεγάτες. Ωραίο μέλλον.
Η μόνη ελπίδα μου για την Ελλάδα είναι να μην κόψουν την σύνταξη του γέρου μου.
P.S. Ξαναδιαβάζω το κείμενο και μου φαίνεται σκληρό. Είναι απλά πικρό, τίποτα άλλο.
10 Μαρτίου 2010 στις 12:34 μμ
contralegem
αγαπητέ n.koukos: δεν αναφέρθηκα στην ευθύνη των «μεταναστών», ούτε τους καταλόγισα τίποτα. Ανήκω λίγο πολύ κι εγω σε αυτή τη γενιά. Το μόνο που χαρακτήρισα ως απεχθές είναι αυτός ο τύπος Έλληνα émigré, που επισκέπτεται την Ελλάδα μόνο για να βεβαιωθεί χαιρέκακα οτι ζει καλύτερα από αυτούς που άφησε πίσω.
Κατά τα λοιπά ποιός μπορεί να καταλογίσει τίποτα σε αυτόν που επέλεξε την αξιοκρατία από τον ανατολίτικο νεποτισμό; Την παραγωγική εργασία από το 8ωρο ανούσιας φυσικής παρουσιάς σε ενα γκισέ δημόσιου υπαλλήλου; Μια ανθρώπινη πόλη αντί της Αθήνας;
Η ευθύνη θα ανήκει και πάλι σε αυτούς που (από ανικανότητα ή συμφέρον αδιάφορο) θα δημιουργήσουν το επόμενο κύμα εξόδου.
10 Μαρτίου 2010 στις 1:54 μμ
S G
«Και εμείς εντός Ελλάδας και πρωθυπουργικά αεροπλάνα γεμάτα δημοσιογράφους δεν γίνεται. »
λιγο αλλιως: τι εκαναν οι προηγουμενες γενιες, συμπεριλαμβανοντας τους δημοσιογραφους, για να κρατησουν τα ταλεντα στην Ελλαδα? Χαϊδευαν τα αυτια εκεινων των νεων που ειναι μετριοι και κατω, δινοντας τους σπουδες της πλακας σε μετριοτατα ΑΕΙ, χειροκροτωντας τους οταν τα σπανε (εις βαρος των μη μετριων στα ιδια ιδρυματα προφανως), χαριζοντας τους θεσεις στο δημοσιο (με τα λεφτα των μη μετριων που δεν πανε στο δημοσιο προφανως), υποσχομενοι συνταξεις στα 45 και 50 (εις βαρος των μη μετριων που δεν διανοουνται να παρουν συνταξη πριν γινουν πληρως ανικανοι για εργασια) κτλ κτλ
10 Μαρτίου 2010 στις 8:14 μμ
OnceAtlantean
«Θα φύγουν. Ενας νέος ελληνισμός της διασποράς θα εμφανιστεί. Και μια νέα Ελλάδα χωρίς νέους.»
Φεύγουν ήδη.
Έφυγα πριν από ένα χρόνο και ζω στη Σκανδιναβία. Τουλάχιστον δέκα συνομήλικοι, όλοι παλαιοί συμφοιτητές, έχουν αποδημήσει επίσης. Κάθε ένας από αυτούς γνωρίζει τουλάχιστον άλλους 5-6 που μετανάστευσαν ή μεταναστεύουν.
Το νέο μεταναστευτικό κύμα έχει ήδη ξεκινήσει. Οι Έλληνες φεύγουν. Δεν το έχει αντιληφθεί κανείς ακόμη;
11 Μαρτίου 2010 στις 8:00 πμ
sailinsea
Oταν απο τη μεταπολιτευση και μετα -επι τρεις δεκαετιες – οι Ελληνες εμπιστευονται με τη ψηφο τους τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστο 75%-80% ,ειναι πιστευω, ευνοητο να καταλαβει καποιος , οτι δεν αντεχουμε ουτε τους ιδιους μας τους εαυτους.(ποσο μαλλον τους αλλους). Οι πολιτικες και οι πρακτικες που ζουμε 30 χρονια τωρα-αλλα που εμεις επιλεξαμε- μας εκαναν δυστυχως ,εναν λαο της λαμογιας.Εχει χαθει η αξιοπρεπεια εδω και χρονια.Η καχυποψια ειναι μεσα μας.Δεν πιστεουμε κανεναν και τιποτα.Ετσι λοιπον ,οσοι φευγουν, καλα πραττουν κατ΄εμε.Ειδικα αυτοι που ηταν αντιθετοι μ΄αυτες τις επιλογες ή που δεν ειχαν καμια συμμετοχη(λογω ηλικιας). Μαλλον θ΄ακολουθησω κι εγω.
11 Μαρτίου 2010 στις 4:49 μμ
Top post 11-03-2010 « σκάνδαλα
[…] Η θυσία μιας γενιάς «Η Ελλάδα παίρνει μέτρα για το έλλειμμα» ― στη γιγαντοοθόνη της […] […]
15 Μαρτίου 2010 στις 6:03 μμ
anonymous coward
εκτός από τους νέους που θα φύγουν,
τους νέους που θα κοιμούνται ονειρευόμενοι ένα διορισμό
θα προκύψουν νέοι που θα κάνουν πορεία και θα τα σπάνε όλα χωρίς κάποιο σαφές ιδεολογικό έρεισμα
νέοι που θα σκοτώνουν μετανάστες
νέοι που θα σκοτώνουν για ένα πορτοφόλι
που δεν έχουν τίποτα να χάσουν
μπορούμε να μιλάμε όσο θέλουμε τώρα,
αλλά σε λίγα χρόνια -αν όχι μήνες- θα θερίσουμε ό,τι σπέρνουμε
21 Μαρτίου 2010 στις 11:45 μμ
MEN 24 - Κ.Κ.Μοίρης » beam ‘em up , Scotty !
[…] παιδιών σου. Πόση ακόμη αξιοπρέπεια μας περισσεύει να υποθηκεύσουμε; είναι μετρήσιμο μέγεθος η αξιοπρέπεια άραγε; βγαίνει […]