Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα και η σύναψη συμφωνίας για τον αγωγό αερίου South Stream χαιρετίστηκε σαν ελληνική επιτυχία. Η Ελλάδα προσφέρει στη Ρωσία δίοδο προς την Ευρώπη και η ίδια κερδίζει ενεργειακά και πολιτικά οφέλη για τα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Οσο διαρκούν οι σύνθετες διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας, οι ΗΠΑ, φανερά δυσαρεστημένες για την ενισχυόμενη παρουσία της Ρωσίας στα ενεργειακά και πολιτικά δρώμενα της Ευρώπης, πίεζαν και θα συνεχίσουν να πιέζουν προς την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων, από τα Ουράλια έως τα Βαλκάνια και τη Δυτ. Ευρώπη. Και η μικρή Ελλάδα, η επί εξήντα συναπτά έτη πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ, αψηφά τις πιέσεις και χαράσσει αυτοτελή πολιτική; Φαίνεται πως ναι. Και δεν υφίσταται καταστροφικές συνέπειες για την απείθειά της; Φαίνεται πώς όχι.

Στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό μωσαϊκό μετά την πτώση του Παραπετάσματος δοκιμάζονται οι εδραίες πεποιθήσεις και οι εμμονές των ατλαντιστών, όσων εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα του 2008 με όρους Ψυχρού Πολέμου του ’60 ή του ’70 – από αφέλεια ή από ιδιοτέλεια, αδιάφορο. Ενας συντηρητικός ηγέτης, όπως ο Κ. Καραμανλής, που μόνο αντιαμερικανός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, κάνει συστηματικά ανοίγματα προς Ανατολάς. Και δεν το κάνει βέβαια από ιδεολογία, αλλά από αίσθηση του πραγματικού και του εφικτού, επιδιώκοντας αυτονομία κινήσεων και μακροπρόθεσμα οφέλη για την πατρίδα του.

Μα και οι άλλοι Δυτικοευρωπαίοι ηγέτες, μετά τον τραγικό διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την περιπέτεια του πολέμου στο Ιράκ, βλέπουν ότι η άκριτη συμπόρευση σε όλες τις δολιχοδρομίες του παραδοσιακού τους υπερατλαντικού συμμάχου δεν ωφελεί τις χώρες τους. Χωρίς να ξεχνούν τους ιστορικούς δεσμούς με τον αμερικανικό λαό, χωρίς να ξεχνούν τη συμβολή των ΗΠΑ στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, οι Ευρωπαίοι βλέπουν ωστόσο ότι ο καιρός τραβάει αλλού, παίρνει απροσδόκητες τροπές. Αυτό βλέπουν και οι Ελληνες· και βλέπουν επίσης ότι έχουν, κι αυτοί οι «μικροί», κάποια περιθώρια κινήσεων. Η όποια απείθεια, ο ελιγμός, η (όση…) αυτονόμηση δεν φέρνουν την καταστροφή. Δεν την έφεραν με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, δεν την έφεραν με το βέτο στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, δεν την φέρνουν και τώρα με τη σύναψη της ελληνορωσικής συμφωνίας.

Καθημερινή 02.05.2008