Το απόγευμα του Σαββάτου 02.06.2007 άνδρες της Αστυνομίας κατέφθασαν στους χώρους της Hellexpo, επί της οδού Κηφισίας, όπου παρουσιάζεται η γνωστή έκθεση των γκαλερί Art Athina. Oι αστυνομικοί, κατόπιν καταγγελίας (UPDATE – ο καταγγείλας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτευτής του καρατζαφέρειου ΛΑΟΣ), κατέσχεσαν βίντεο έργο της καλλιτέχνιδος Εύας Στεφανή και συνέλαβαν τον διευθυντή της Art Athina Μιχάλη Αργυρού, κατηγορούμενο για παράβαση του νόμου περί ασέμνων και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους. Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε διότι, σύμφωνα με την καταγγελία και σύμφωνα με την αυτοψία και την κρίση των αστυνομικών, στο έργο παρουσιαζόταν πράξη αυνανισμού με φόντο τη γαλανόλευκη. Το έργο εντασσόταν στην παράλληλη θεματική έκθεση «I SYGHRONI ELLINIKI SKINI» (sic), που παρουσιάζεται στο γκαράζ του κτιρίου.

NEW!

Κυριακή, 12.00. Ο Μιχ. Αργυρού, συλληφθείς χθες με τη διαδικασία του αυτόφωρου, αφού διανυκτέρευσε στο κρατητήριο, αφέθηκε ελεύθερος. Αργότερα, μέσα στην ημέρα, θα γίνει ανακοίνωση από τους οργανωτές της Art Athina.

NEW-2!

Κυριακή, 18.30. Η δίκη του Μιχ. Αργυρού θα γίνει αύριο Δευτέρα, 11.30, στο 9ο Μονομελές Πλημμελοδικείο Αθηνών (κτίριο Ευελπίδων). Δικάζεται για παράβαση των νόμων περί ασέμνων και περί προσβολής των εθνικών συμβόλων. Τις επόμενες ώρες αναμένεται ανακοίνωση στα μήντια.

NEW-3!

Tις βραδινές ώρες της Κυριακής, στο χώρο της Hellexpo, καλλιτέχνες και φιλότεχνοι «συνυπέγραψαν» το υπό διωγμόν έργο της Εύας Στεφανή και ταυτόχρονα οργανώνουν έκθεση «χωρίς τίτλο» εναντίον της λογοκρισίας.
To σχετικό κείμενο τελειώνει κάπως έτσι:

«…Oσοι συνυπογράφουμε το κείμενο δηλώνουμε ότι συνυπογράφουμε ως δημιουργοί και το έργο το οποίο λογοκρίθηκε δηλώνοντας από κοινού υπεύθυνοι κατά τον νόμο για οποιεσδήποτε άλλες διώξεις ή κυρώσεις υποστεί…»

Έκθεση χωρίς τίτλο, εναντίον της απαράδεκτης λογοκρισίας που σημειώθηκε στην Art Athina 2007.
Δευτέρα 4 – Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007
Ιάσωνος 45, Μεταξουργείο
Ολη η ενέργεια ανέβηκε ήδη στο μπλογκ Art Logokrisia.

To πρώτο σχετικό έργο αναρτήθηκε ήδη από τον Alberich>>

UPDATE: Εργα κατά της λογοκρισίας άρχισαν να αναρτώνται και στο σχετικό μπλογκΧωρίς λογοκρισία>>

UPDATE: Δήλωση υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη:

«Η Art Athina είναι ένας σπουδαίος θεσμός, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και έχει την υποστήριξή του. Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι σύμφωνο ούτε με την αισθητική ούτε με τις αρχές μου, πλην όμως, κάθε καλλιτέχνης φέρει το βάρος της υπογραφής του και υποστηρίζει το έργο του. Συνεπώς, μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι καλλιτέχνες έχουν την δυνατότητα και την ελευθερία της δημιουργίας και οι πολίτες το δικαίωμα να απορρίπτουν ή όχι ό,τι πιστεύουν πως προσβάλει τα εθνικά μας σύμβολα».

Ανακοίνωση Συνασπισμού της Αριστεράς >>:

«…σκοταδιστική νοοτροπία και πρακτική»

NEW-4!

Η δίκη αναβλήθηκε για την Τετάρτη 05.06.2007.

NEW-5!

Το επίμαχο βίντεο έχει ανέβει στο YouTube. H καλύτερη εκδοχή εδώ>>

NEW-6!

Aύριο, Τετάρτη 05.06.2007, ώρα 09.30, στο κτίριο 9, Σχολή Ευελπίδων, δικάζεται Μιχ. Αργυρού, διευθυντής της Art Athina, για παράβαση του νόμου επρί ασέμνων και προσβολή εθνικών συμβόλων. Δηλαδή, για το έργο της Εύας Στεφανή.

[ΧΡΗΣΙΜΗ ΥΠΟΜΝΗΣΗ– Θυμίζει την υπόθεση Outlook το 2003-2004; Το χρονικό της παρέμβασης Kαρατζαφέρη-Εσπρέσο-εισαγγελέως εδώ και εδώ και ένα σχόλιο. Αναλυτικότερα για τη δίωξη, πρώτα Στα ρηχά του βάλτου και κατόπιν στο Περί συμβόλων στην ισχυρή Ελλάδα· και για τη δίκη, εδώ. Για την έκθεση καθαυτή, έγραφα εδώ και εδώ. Η προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για την υπόθεση και η γνωμοδότησή του, στο artlook ]