Την Πέμπτη .05.2007 διεξάχθηκε μια συζήτηση για τα μπλογκ, οργανωμένη από το Φεστιβάλ Βιβλίου.
Υπό την σκιάν της Ακροπόλεως, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Συμμετείχαν: Αλέξης Σταμάτης, Βασίλης Ρούβαλης, Τιτίκα Δημητρούλια, ο υποφαινόμενος. Συντόνιζε η Ελένη Γκίκα.
Ο Αλ. Σταμάτης αναδημοσιεύει την εισήγησή του στο μπλογκ του, όπου και σχετική συζήτηση.

Τι κρατάω;

α.
Απ’ ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων, παρίσταντο αρκετοί μπλόγκερ, αλλά ελάχιστοι πήραν τον λόγο.
Μόνο η Νίνα Composition Doll και ο Χρ. Φασούλας αυτοσυστήθηκαν και παρενέβησαν.

β.
Αρκετή κουβέντα έγινε για τις περσόνες και τα πρόσωπα.
Οι περσόνες και τα κρυπτώνυμα καλά κρατούν. Οι φυσικές παρουσίες και τα πρόσωπα λουφάζουν. So far so good.
(βλέπε [α]).

γ.
Ο Μανώλης Ανδριωτάκης έθιξε το ζήτημα του σκυλοκαβγά «δημοσιογράφοι vs blogs» και κατ’ επέκτασιν «παραδοσιακά media vs new media».

H γνώμη μου επ’ αυτού:
Ο καβγάς είναι ακριβώς σκυλο-, όσο το παρακολουθώ. Λείπει ο βαθύτερος αναστοχασμός για την φύση των νέων μέσων και για τις τροπές της επικοινωνίας σε αυτά.
Ακόμη: δεν συμμερίζομαι την σώνει και καλά απελευθερωτική φύση και αποστολή των νέων τεχνολογιών. Είναι θαυμαστά εργαλεία ναι, αλλά οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους ορίζουν -ακόμη- το πλαίσιο κυριαρχίας και απαρτίζουν την κοινωνία. Το Google δεν είναι λιγότερο απειλητικό από τους New York Times -το αντίθετο.

δ. Είπα περίπου:
Οι καλύτεροι, κατά το γούστο μου και τις περιπλανήσεις μου, ελληνόφωνοι μπλόγκερ είναι κοντά σαραντάρηδες ή 40-κάτι. Ισως διότι είναι ασκημένοι στην τέχνη του λόγου, παρότι σε αυτή την ηλικία δεσπόζουν οι τεχνοφοβικοί και οι τεχνοημιαναλφάβητοι.
Στους νεότερους ξεχωρίζουν οι επιστήμονες, οι ολίγοι μα φωνακλάδες φιλελεύθεροι, και καμπόσοι μετα-ποπ.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει «κοινότητα μπλόγκερ», μια τυπική συλλογικότητα. Αλλά ένα άμορφο συσσώρευμα κρυπτώνυμων ατομικοτήτων, το οποίο κατ΄εμέ δεν συνιστά συλλογικότητα. Αυτό που βλέπω να υπάρχει, και είναι δυνάμει συναρπαστικό, είναι το μέσον, το μπλογκ, και ο χρήστης του μέσου, ο μπλόγκερ — ένας νέφος ανθρώπων που παράγει περιεχόμενο και επικοινωνία· με άγνωστους παραλήπτες· κίνηση Brown σε απέραντο χώρο.
Το σημαντικότερο αναδυόμενο στοιχείο είναι το σύνολο τοπίο όπως τείνει να διαμορφωθεί: το social networkirng, το Web 2.0.

… κ.λπ.